Magunk mögött hagyni a szürkeséget és a rohanást, majd megérkezni egy másik országba, kontinensre, ahol óceánparton hajladozó pálmafák, vagy havas téli táj látványa fogad. Aligha van jobb érzés, mint éghajlatunkról a forró nyárba, vagy igazi télbe utazni.

Valójában másik évszakba érkezel, és ezt arcbőröd is érzi, mert igényei szezonról szezonra is változnak. Ahogyan neked is szükséged van arra, hogy átállj az új időzónára, úgy bőrödnek is jár a „jetlag”. Megszokott bőrápolási rutinodat azonban ne add fel, tisztíts, tonizálj és gondoskodj a nappali és éjjeli hidratálásról, a bőrtípusnak megfelelő ápolásról.

Milyen nehézségekkel szembesül bőröd a melegben?

Az első trópusi élményed bizonyára az lesz, hogy a repülőből kilépve mélyet szippantasz a magas páratartalmú, szinte forró levegőből. A fűtött szoba, iroda száraz levegőjéhez képest ez bizony sokk szervezetednek. Hogy alkalmazkodj, verejtékezni fogsz, ettől pórusaid nem tudnak szabadon lélegezni, könnyebben eltömődnek. Ne gondold, hogy ez csak a zsíros, vegyes bőrűekre jellemző. A száraz és érzékeny, valamint zsír- és vízhiányos bőrt, ha lehet, még jobban kell óvnod a szennyeződésektől, mert így az értékes bőrtápláló hatóanyagok sem szívódnak fel.

Ha megmártózol az óceánban és elnyújtózol a parton, újabb kihívások jönnek. A sós tengervíz szárít, a túlzásba vitt napozás fényártalomhoz, idő előtti ráncokhoz vezet. Minél inkább zsír- és vízhiányos a bőröd, annál inkább törekedned kell arra, hogy nyári arcápolásod minden egyes lépése a hidratálást és a fényvédelmet szolgálja. Fontos, hogy a tisztítással teremts jó alapot a nappali és éjjeli tápláláshoz, a krémek pedig tartalmazzanak szabadgyök-ellenes, antioxidáns hatású összetevőt is, olyat, mint a C-vitamin (aszkorbinsav) vagy éppen a málnamag-olaj.

Hogyan járhatsz bőröd kedvében a zord télben?

A világ legmenőbb síparadicsomainak hölgyvendégei jól tudják, hogy a síruha mellett a legfontosabb, ami nem maradhat ki a bőröndből, az a bőrtípusnak megfelelő, hidratálásban és természetes fényvédelemben jeleskedő arcápoló készítmény. A szikrázó hideg épp úgy szárít, ahogyan a tengervíz, akkor is, ha tetőtől talpig fel vagy öltözve. A káros UV-sugárzást tartogató napfény pedig hol máshol érne, ha nem az arcodon. Ha úgy élvezed a tél örömeit, hogy közben gondolsz ezeknek a hatásoknak kivédésére, sokat teszel azért, hogy a pihenéstől kisimult arcbőrrel érkezz haza.

Apropó, nem tudod, milyen a bőrtípusod? Ide kattintva megnézheted!