Az ultraibolya sugárzás rendkívül káros hatású a bőrünkre. Számos problémát okozhat a napégéstől kezdve a melanómán át a bőrrákig, éppen ezért egészségünk védelme érdekében a fényvédő kozmetikumok használata elengedhetetlen.

A fénykárosodott bőr tünetei:

  • az UVB sugárzástól kialakuló napégés és a pigmentfoltok
  • az UVA sugárzás következményeként károsodhatnak a kollagénrostok, így a bőr ráncos, laza és petyhüdt lesz
  • szintén az UVB sugarak hatására károsodhatnak a sejtek DNS-ei, így rosszindulatú bőrdaganatok jelenhetnek meg

Ezeket a bőrünk egészségét súlyosan veszélyeztető problémákat minden ember a legjobb tudása szerint igyekszik megelőzni. Napozás előtt számtalan fényvédő közül választhatunk, az üzletek polcai roskadásig telítettek különböző márkájú és árkategóriájú napozószerekkel.

Toxikus kémiai anyagok

Sajnálatos módon a legfrissebb kutatások több lakossági forgalomban levő termék összetevői közt olyan kémiai anyagokat találtak, amelyek a bőrön keresztül az emberi szervezetben felszívódva potenciálisan toxikus hatásuk miatt aggodalomra adnak okot. A kémiai fényvédők ugyan elnyelik a fényt, ám a bőrünket tekintetve egészségünkre káros összetevőket tartalmaznak.

A kutatás szerint a legtöbb fényvédő krém az ultraibolya sugárzás blokkolásának érdekében számos kémiai fényvédő anyagot tartalmaz. A kutatók főként a bennük található két kémiai fényvédőt, az allergiás reakciót kiváltó oxibenzont és az octinoxátot tették felelőssé a nem kívánt hatásért,továbbá az avobenzont és az oktokrilént.

Ezek a vegyületek többek között az emberi szervezet hormonháztartását befolyásolva megzavarhatják a belső elválasztású mirigyek működését. Sok napvédő termékben ezért az ásványi és a kémiai szűrőket kombinálják, hogy magasabb fényvédelmet és kevesebb rizikót jelentsenek a bőr és a szervezet számára.

Biztonságos fizikai fényvédők

A kutatók szerint a kémiai fényvédő anyagokkal szemben az ásványi anyag tartalmú fizikai fényvédők egyértelműen biztonságosabbak. cink-oxid és a titán-dioxid 100%-ban természetes modern fizikai fényvédők, nem szívódnak fel a véráramba, a kozmetikumokban diszpergálva nem hagynak fehér foltot a bőrön, mégis megfelelő hatékonysággal verik vissza a napfényt a bőrről és intenzív UVA és UVB elleni védelmet nyújtanak. Az ásványi anyag tartalmú fényvédőkkel készült napozószerek teljes biztonsággal használhatóak. Ám a kémiai alapú fényvédőket egyszerűbb előállítani és olcsóbbak, így a fogyasztók számára széles körben elérhetőek.

Minőségi natúrkozmetikumok a biztonságos fényvédelemért

A hazai piacon számos, fizikai fényvédő anyagokkal készült napozószert forgalmazó natúrkozmetikai cég kínálja termékeit.

Egészségünk megóvása és a biztonságos fényvédelem érdekében válasszunk ásványi anyag tartalmú, fizikai fényvédőkkel készült minőségi natúrkozmetikumokat, hogy aggodalom nélkül, gondtalanul élvezhessük a nyári napsütést!